Het belang van Asset Allocatie

Asset Allocatie, ook wel asset (groep) verdeling of asset mix genoemd, geeft aan hoe het vermogen wordt gespreid over de verschillende financiële categorieën, waaronder aandelen, obligaties, vastgoed, grondstoffen en liquide middelen.

Selectie betreft de verdeling binnen de asset groep. Hiermee wordt de keuze van specifieke bedrijven bedoeld.

Er zijn diverse studies die onderzoek hebben gedaan naar de determinanten van rendement. De asset groep keuze – de marktkeuze - blijkt (op de lange termijn) een veel grotere impact op het rendement te hebben dan selectie binnen de asset groep.

De koersontwikkeling van een selectie aandelen zal, met name op de lange termijn, een patroon vertonen vergelijkbaar met de betreffende aandelen Index. Tevens zal de koersontwikkeling van een willekeurig aandeel over het algemeen een patroon vertonen dat meer lijkt op een aandelen Index dan bijvoorbeeld op een vastrentende Index. Het is dan ook het verschil tussen deze asset groepen dat wordt aangemerkt als belangrijkste oorzaak van rendementsverschillen over de gehele portefeuille. Asset allocatie zou daarom de belangrijkste overweging moeten zijn voor een belegger.

 

Importance Asset Allocation

De asset groep verdeling is voor een zeer groot deel bepalend voor de variatie van portefeuillerendementen alsmede voor het niveau van het totale portefeuillerendement over de lange termijn.